dinsdag 3 augustus 2010

Kanonsloop aangetroffen

De renovatie van de Scheveningse boulevard heeft opnieuw een historische schat opgeleverd: een gietijzeren kanonsloop uit het eind van de 18e eeuw


De aannemer vond het kanon tijdens graafwerkzaamheden ter hoogte van het Boulevardhotel. De kanonsloop, een zesponder, beschermde twee eeuwen geleden de Scheveningse seinpost, een hoofdpost in de Franse verdediginglinie langs de gehele Nederlandse kust. De seinpost werd in 1799 gebouwd op een duin aan de noordkant van het dorp, die sinds die tijd het Seinpostduin wordt genoemd.

Tijdens de Franse overheersing verschenen diverse malen Engelse kapers op de kust. Vissers voeren het strand op en het 230 koppige Franse Garnisoen mocht dan opdraven om de Engelsen te verjagen.


Gezicht op het strand jagen van een Vlaardinger visheeker voor drie Engelse Kapers in januari 1781.

In de "Geschiedenis van Scheveningen" van J.C. Vermaas wordt diverse malen over geschut gesproken.

1794 ivm met de dreiging van de Franse vloot.
"Wij hebben aan den Commis van land's magazijnen te Delft, mr.G. Onderwyngaertnordre gezonden, aan U.L. hiertoe twee stukken geschut a 12 bals met de nodige affuiten te zenden" (blz 229)

Maar ook het seintoestel welke op het Seinpostduin stond ( dus bijna op de plek waar de kanonsloop is gevonden ) maakte gebruik van een oud kanon om bij duisternis signalen af te geven.

Het zou mij niet verbazen als deze kanonsloop na zijn afdanking ergens heeft gediend als stootpaaltje. Iets wat in die tijd erg gebruikelijk was en wij nog steeds kennen in de vorm van "Amsterdammertjes / Hagenaartjes".
Dat zou ook de verkleuring kunnen verklaren. De voorste zijde is duidelijk minder geroest dan de onderzijde.De Gemeente bekijkt of de kanonsloop opgeknapt kan worden en een mooie nieuwe plek kan krijgen op Scheveningen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten